Το σχέδιο Καλλικράτης κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Η μέχρι τώρα κατάσταση είναι άθλια με ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις. Βασικές παρατηρήσεις επί της ουσίας του νομοσχεδίου:
· Την θεωρώ την σπουδαιότερη απόπειρα σωστής θεμελίωσης της δημόσιας διοίκησης από την ίδρυση του Ελληνικού κράτους. Η ουσία της ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ, της ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ και της ΣΩΣΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ υπηρετείται καλύτερα με αυτό το νομοσχέδιο.
· Αν δεν υπάρξει αντίστοιχη μεταφορά ΠΟΡΩΝ στην ουσία της ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ και ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ όλα μένουν ξύλινα. Να δούμε μόνο μερικούς αριθμούς: Ποιά είναι τα ποσοστά επί των κρατικών δαπανών που διαχειρίζεται η αυτοδιοίκηση γενικά σε χώρες της Ε.Ε. Αυστρία 25 %, Γαλλία 24%, Ιρλανδία 33%, Σουηδία 53%, Ελλάδα 7% περίπου στις αρχές του 21 αιώνα.
· Η ύπαρξη ΙΣΧΥΡΩΝ Δήμων είναι βασική προϋπόθεση για σωστή λειτουργία, ανάπτυξη και χτύπημα της διαφθοράς. Αυτοί που φοβούνται είναι μόνο αυτοί που θα χάσουν θέσεις και μισθούς. Στην πλειοψηφία τους διεφθαρμένοι και μικροί. Θα είναι αστείο να έχουμε πια μικρούς δήμους (κάτω των 25000 κατοίκων στην ύπαιθρο και των 150000 σε Αθήνα Θεσσαλονίκη) εκτός των νησιών.
· Δεν αγγίζει το θέμα ΣΩΣΤΟΥ καταμερισμού ΕΞΟΥΣΙΩΝ . Φοβάμαι ότι το ΔΗΜΑΡΧΟΚΕΝΤΡΙΚΟ μοντέλο παραμένει και είναι ΛΑΘΟΣ. Χρειάζεται μεγαλύτερη τόλμη στο θέμα αυτό. Ισχυρές και αποφασιστικές επιτροπές με ασφαλιστικές δικλείδες δημοτικού συμβουλίου, ιδιαίτερες πλειοψηφίες (αυξημένες) σε κρίσιμα θέματα και ανακατανομή αρμοδιοτήτων σε δήμαρχο, δημαρχιακή, επιτροπές και συμβούλιο θα άλλαζαν τη νοοτροπία λήψης αποφάσεων.
· Είναι σοβαρή συμβολή στην πάταξη της ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ και της ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ αρκεί να έχουμε βελτίωση και στους θεσμούς ΕΛΕΓΧΟΥ.
· Θεωρώ όρο ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ του όλου εγχειρήματος την άσκηση ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ελέγχου από παράλληλους θεσμοθετημένους φορείς και κυρίως στα οικονομικά θέματα. Ο έλεγχος μπορεί π.χ. να γίνεται κατ΄ αρχή εσωτερικά στους ΟΤΑ με δυναμικό και άμεσο τρόπο από ειδική επιτροπή με επικεφαλή δικαστικό που θα μπορεί να παραπέμπει κάθε παρανομία ΑΜΕΣΑ στη δικαιοσύνη ή σε άλλους ελεγκτικούς φορείς. Η αποτυχία ελέγχου θα οδηγήσει στην πλήρη εξαχρείωση του κράτους. Πως είναι δυνατό να γίνονται κάθε χρόνο πενθήμερες εκδρομές, ΤΡΙΩΝ εκατομμυρίων Ευρώ, των κατοίκων ενός δήμου( 5000 κατοίκων) σε Ρόδο, Κωνσταντινούπολη κλπ επί χρόνια ολόκληρα χωρίς να παρεμβαίνει ΚΑΝΕΝΑΣ; Κανείς δεν τιμωρήθηκε ακόμη από το 2007. Μαζική εξαγορά συνειδήσεων λέγεται. Ποια Λαϊκή κυριαρχία;
· Να καταργηθούν ΟΛΕΣ οι ψευτοεπιχειρήσεις που έγιναν εργαλεία διαφθοράς, ρουσφετιού και ασυδοσίας. Ήδη αυτό επιτυγχάνεται μερικώς με τη μείωση του αριθμού των δήμων. Τουλάχιστο σε μια περίοδο παρατεταμένης οικονομικής κρίσης η ύπαρξη όλων αυτών των επιχειρήσεων είναι ΑΣΤΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ.
· Να μπει όριο θητείας στους τοπικούς άρχοντες. Δύο θητείες είναι αρκετές να δείξει κάποιος τι αξίζει και το έργο που μπορεί να παράγει. Ο πολιτικός επαγγελματισμός σε τοπικό επίπεδο εκτρέφει αλαζονεία, διαφθορά και διαπλοκή και εμποδίζει κάθε σοβαρό άνθρωπο να ασχοληθεί με τα κοινά.
· Η όλη διαδικασία εκτέλεσης και παραλαβής των έργων πρέπει να ΑΛΛΑΞΕΙ. Να γίνεται επίβλεψη και παραλαβή των μελετών και έργων ΟΧΙ από το προσωπικό του ίδιου δήμου. Να δημιουργηθούν ανεξάρτητες επιτροπές, μακριά από το περιβάλλον των δημάρχων, με συμμετοχή και ειδικών και των πολιτών με κάποιο τρόπο. Η όλη διαδικασία ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να αναρτάται στο διαδίκτυο. Γενικά να βρούμε τρόπους να χτυπηθούν τα τρωκτικά και η διαπλοκή. Η εκτελεστική εξουσία των ΟΤΑ να ελέγχεται στα ΕΡΓΑ και τις ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ από επιτροπή συμβούλων μη ελεγχόμενη από την πλειοψηφία.
· Σε κάθε δήμο ίσως είναι αναγκαία η παρουσία ειδικής κρατικής ή μικτής υπηρεσίας ΕΛΕΓΧΟΥ για τα οικονομικά, τα έργα και τις προμήθειες. Ο έλεγχος των οικονομικών, προϋπολογισμού, απολογισμού κλπ να γίνεται από ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ελεγκτές που θα ορίζουν από κοινού αντιπολίτευση και συμπολίτευση. Σε αντίθετη περίπτωση να υπάρχει αυξημένη πλειοψηφία δημοτικού συμβουλίου.
· Να σταματήσει για πάντα η βιομηχανία ΕΜΜΕΣΩΝ διορισμών στους δήμους. Καμιά σύμβαση ΕΡΓΟΥ, ορισμένου χρόνου κλπ. Ας γίνουν μετατάξεις αυτών που περισσεύουν. Οι διορισμοί μόνο σε μόνιμες θέσεις μέσω ΑΣΕΠ. Ελαχιστοποίηση μετακλητών και απεγκλωβισμός των ΟΤΑ από κάθε διαδικασία διορισμού.
· Σε γενικές γραμμές ο "Καλλικράτης" είναι σωστός. Η συμβολή και η αποφασιστικότητα του κ. Ραγκούση καταλυτική και μπράβο του. Αποτελεί μεγάλη καμπή στην ανάπτυξη της χώρας τη στιγμή μάλιστα που η οικονομική της κατάσταση είναι τραγική και η αφασία των πολιτών μεγαλύτερη. Ο συσχετισμός στην Αυτοδιοίκηση είναι υπέρ των διαπλεγμένων συμφερόντων σε όλα τα επίπεδα πολιτικά και οικονομικά. Σε λίγο, με την ανακοίνωση της γεωγραφίας των δήμων, θα εκδηλωθούν με τον πιο χυδαίο τρόπο. Αν αντέξει η κυβέρνηση τις πιέσεις αυτές, ίσως έχουμε ελπίδα να ανατραπεί αυτός ο συσχετισμός. Θα δούμε αγωνιζόμενοι!
2 σχόλια:
Πρέπει να παραδετούμε ότι σε μία ακόμα ανάγνωση δε βλέπουμε να γίνεται πουθενά λόγος για κοινωνική ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή (μετανάστες, δηλαδή, ΑμεΑ κτλ) ούτε καν στο σκεπτικό.
Τη διαφωνία μου στη θέση για το δημαρχοκεντρικό μοντέλο δε χρειάζεται να την ξανααναφέρω. Αλλά σημειώνω το μεγάλο μου φόβο για τους "μηχανισμούς ελέγχου" υπέρ της διαφάνειας. Και τούτο, επειδή επί της ουσίας όλοι αυτοί οι μηχανισμοί πολιτικά καταντούν της αυτοδιοίκηση υποχείριο χωρίς να παίρνει πρωτοβουλίες για την τοπική κοινότητα. Ο μόνος τρόπος, το μόνο μέσο είναι ο ίδιος ο λαός και η επιβολή τακτικότερων επαφών ουσιαστικού ελέγχου. Όχι μόνο συνελεύσεις απλές, αλλά θεσμικές συναντήσεις.
Αντίθετα Δήμο πιστεύω τα παρακάτω:
1.Η σωστή κατανομή εξουσιών(ισορροπία)δημιουργεί νέο πολιτισμό στην άσκηση εξουσίας. Τον πολιτισμό της Σύνθεσης, του Διαλόγου και της κατανόησης Θέσεων.
2. Ο Ουσιαστικός έλεγχος των οικονομικών, δηλ. των χρημάτων του Ελληνικού λαού είναι Δικαίωμα ΟΛΩΝ. Όχι της πλειοψηφίας. Η άσκηση εξουσίας με την έννοια της παραγωγής πολιτικού έργου δεν εξαρτάται από την οικονομική διαχείρηση.
3. Αν έχεις Πολιτικές θέσεις και δράση δεν έχεις ανάγκη και δε φοβάσαι ΚΑΝΕΝΑ οικονομικό έλεγχο.
4. ΜΟΝΟ αν έχεις κάτι να κρύψεις τότε φοβάσαι τον έλεγχο.
5. Σου θυμίζω την άθλια ιστορία των παράνομων εκδρομών σε Ρόδο , Κωνσταντινούπολη κλπ τριών εκατομμυρίων όπου η εξουσία του δημάρχου επέβαλε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.
Δημοσίευση σχολίου