Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

Και το όνομα αυτού Καλλικράτης

Δύσκολο να αναλύσεις την απόπειρα αυτή για τη διοικητική μεταρρύθμιση στη χώρα μας.
       Κάποιος πρέπει να γνωρίζει δύο βασικά πράγματα για να τοποθετηθεί ορθά:
1. Ποια είναι η πραγματικότητα της διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Τ.Α.) στην Ελλάδα σε βάθος.
2. Ποια είναι η πραγματικότητα στον υπόλοιπο κόσμο και κυρίως στην Ε.Ε. 
Θα αναφέρω μερικές παρατηρήσεις σε κρίσιμα ζητήματα του σχεδίου που εκτιμώ οτι θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στην επιτυχία ή όχι αυτής της μεταρύθμισης.
Α. Την θεωρώ την σπουδαιότερη απόπειρα σωστής θεμελίωσης της δημόσιας διοίκησης από την ίδρυση του Ελληνικού κράτους.  Η ουσία της ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ, της ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ  και της ΣΩΣΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ υπηρετείται καλύτερα με αυτό το νομοσχέδιο.
Β. Είναι σοβαρή συμβολή στην πάταξη της ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ και της ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ αρκεί να έχουμε βελτίωση και στους θεσμούς ΕΛΕΓΧΟΥ.
Γ. Αν δεν υπάρξει αντίστοιχη μεταφορά ΠΟΡΩΝ στην ουσία της ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ και ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ όλα μένουν ξύλινα. Να δούμε μόνο μερικούς αριθμούς: Ποιά είναι τα ποσοστά επί των κρατικών δαπανών που διαχειρίζεται η αυτοδιοίκηση γενικά σε χώρες της Ε.Ε.
                 Αυστρία  25 %, Γαλλία 24%,  Ιρλανδία  33%, Σουηδία 53%, Ελλάδα 7% περίπου στις αρχές του 21 αιώνα.
Δ.  Η ύπαρξη ΙΣΧΥΡΩΝ Δήμων είναι βασική προυπόθεση για σωστή λειτουργία, ανάπτυξη και χτύπημα της διαφθοράς. Αυτοί που φοβούνται είναι μόνο αυτοί που θα χάσουν θέσεις και μισθούς. Στην πλειοψηφία τους διεφθαρμένοι και μικροί. Θα είναι αστείο να έχουμε πια μικρούς δήμους  (κάτω των 25000 κατοίκων στην ύπαιθρο και των 150000 σε Αθήνα Θεσσαλονίκη)εκτός των νησιών.
Ε. Δεν αγγίζει το θέμα ΣΩΣΤΟΥ καταμερισμού ΕΞΟΥΣΙΩΝ . Φοβάμαι οτι το ΔΗΜΑΡΧΟΚΕΝΤΡΙΚΟ μοντέλο παραμένει και είναι ΛΑΘΟΣ. Χρειάζεται μεγαλύτερη τόλμη στο θέμα αυτό. Ισχυρές και αποφασιστικές επιτροπές με ασφαλιστικές δικλείδες δημοτικού συμβουλίου., ιδιαίτερες πλειοψηφίες (αυξημένες) σε κρίσιμα θέματα και ανακατανομή αρμοδιοτήτων σε δήμαρχο, δημαρχιακή, επιτροπές και συμβούλιο θα άλλαζαν τη νοοτροπία λήψης αποφάσεων.
ΣΤ. Κάθε χωριό και συνοικία να προσφέρει ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ σε κατοίκους με σύγχρονους, ηλεκρονικούς τρόπους.
Ζ. Να γίνουν απλοί οι τρόποι καταπολέμησης της διαφθοράς. Να μπορεί κάθε πολίτης να απευθύνεται σε νέους θεσμούς ΕΛΕΓΧΟΥ της διοίκησης που θα έχουν τη δύναμη ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ελέγχου σε ΒΑΘΟΣ και απόδοσης ευθυνών σε συγκεκριμένο χρόνο και παραπομπής στη δικαιοσύνη.
Η. Να καταργηθούν ΟΛΕΣ οι ψευτοεπιχειρήσεις που έγιναν εργαλέια διαφθοράς, ρουσφετιού και ασυδοσίας. Ήδη αυτό επιτυγχάνεται μερικώς με τη μείωση του αριθμού των δήμων.
     Σε γενικές γραμμές ο "Καλλικράτης" είναι σωστός. Η συμβολή και η αποφασιστικότητα του κ. Ραγκούση καταλυτική και μπράβο του. Αποτελεί μεγάλη καμπή στην ανάπτυξη της χώρας τη στιγμή μάλιστα που η οικονομική της κατάσταση είναι τραγική και η αφασία των πολιτών μεγαλύτερη. Ο συσχετισμός στην Αυτοδιοίκηση είναι υπέρ των διαπλεκομένων συμφερόντων σε όλα τα επίπεδα πολιτικά και οικονομικά. Ίσως έχουμε ελπίδα να ανατραπεί έτσι. Θα δούμε αγωνιζόμενοι!


5 σχόλια:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Θα αφήσω το χαιρετισμό μου και τη χαρά μου που σε γενικές γραμμές συμφωνούμε. Ούτως ή άλλως διαφωνίες πάντα υπάρχουν και ήδη εμείς τις έχουμε θέσει.

Υπατία είπε...

Καλά να περάσετε στην Αθήνα.

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΦΙΛΕ ΜΟΥ.

Υπατία είπε...

Σκρουτζάκο να είσαι καλά

Ανώνυμος είπε...

Θα χρειαστεί πολύ ξήλωμα!!!