Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

Η παρέμβασή μου στη διαβούλευση για τον Καλλικράτη

 

Το σχέδιο Καλλικράτης κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Η μέχρι τώρα κατάσταση είναι άθλια με ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις. Βασικές παρατηρήσεις επί της ουσίας του νομοσχεδίου:


·         Την θεωρώ την σπουδαιότερη απόπειρα σωστής θεμελίωσης της δημόσιας διοίκησης από την ίδρυση του Ελληνικού κράτους.  Η ουσία της ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ, της ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ  και της ΣΩΣΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ υπηρετείται καλύτερα με αυτό το νομοσχέδιο.
·         Αν δεν υπάρξει αντίστοιχη μεταφορά ΠΟΡΩΝ στην ουσία της ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ και ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ όλα μένουν ξύλινα. Να δούμε μόνο μερικούς αριθμούς: Ποιά είναι τα ποσοστά επί των κρατικών δαπανών που διαχειρίζεται η αυτοδιοίκηση γενικά σε χώρες της Ε.Ε.  Αυστρία  25 %, Γαλλία 24%,  Ιρλανδία  33%, Σουηδία 53%, Ελλάδα 7% περίπου στις αρχές του 21 αιώνα.
·         Η ύπαρξη ΙΣΧΥΡΩΝ Δήμων είναι βασική προϋπόθεση για σωστή λειτουργία, ανάπτυξη και χτύπημα της διαφθοράς. Αυτοί που φοβούνται είναι μόνο αυτοί που θα χάσουν θέσεις και μισθούς. Στην πλειοψηφία τους διεφθαρμένοι και μικροί. Θα είναι αστείο να έχουμε πια μικρούς δήμους  (κάτω των 25000 κατοίκων στην ύπαιθρο και των 150000 σε Αθήνα Θεσσαλονίκη) εκτός των νησιών.
·         Δεν αγγίζει το θέμα ΣΩΣΤΟΥ καταμερισμού ΕΞΟΥΣΙΩΝ . Φοβάμαι ότι το ΔΗΜΑΡΧΟΚΕΝΤΡΙΚΟ μοντέλο παραμένει και είναι ΛΑΘΟΣ. Χρειάζεται μεγαλύτερη τόλμη στο θέμα αυτό. Ισχυρές και αποφασιστικές επιτροπές με ασφαλιστικές δικλείδες δημοτικού συμβουλίου, ιδιαίτερες πλειοψηφίες (αυξημένες) σε κρίσιμα θέματα και ανακατανομή αρμοδιοτήτων σε δήμαρχο, δημαρχιακή, επιτροπές και συμβούλιο θα άλλαζαν τη νοοτροπία λήψης αποφάσεων.
·         Είναι σοβαρή συμβολή στην πάταξη της ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ και της ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ αρκεί να έχουμε βελτίωση και στους θεσμούς ΕΛΕΓΧΟΥ.
·         Θεωρώ όρο ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ του όλου εγχειρήματος την άσκηση ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ελέγχου από παράλληλους θεσμοθετημένους φορείς και κυρίως στα οικονομικά θέματα. Ο έλεγχος μπορεί π.χ. να γίνεται κατ΄ αρχή εσωτερικά στους ΟΤΑ με δυναμικό και άμεσο τρόπο από ειδική επιτροπή με επικεφαλή δικαστικό που θα μπορεί να παραπέμπει κάθε παρανομία ΑΜΕΣΑ στη δικαιοσύνη ή σε άλλους ελεγκτικούς φορείς. Η αποτυχία ελέγχου θα οδηγήσει στην πλήρη εξαχρείωση του κράτους. Πως είναι δυνατό να γίνονται κάθε χρόνο πενθήμερες εκδρομές, ΤΡΙΩΝ εκατομμυρίων Ευρώ, των κατοίκων ενός δήμου( 5000 κατοίκων) σε Ρόδο, Κωνσταντινούπολη κλπ επί χρόνια ολόκληρα χωρίς να παρεμβαίνει ΚΑΝΕΝΑΣ; Κανείς δεν τιμωρήθηκε ακόμη από το 2007. Μαζική εξαγορά συνειδήσεων λέγεται. Ποια Λαϊκή κυριαρχία;
·         Να καταργηθούν ΟΛΕΣ οι ψευτοεπιχειρήσεις που έγιναν εργαλεία διαφθοράς, ρουσφετιού και ασυδοσίας. Ήδη αυτό επιτυγχάνεται μερικώς με τη μείωση του αριθμού των δήμων. Τουλάχιστο σε μια περίοδο παρατεταμένης οικονομικής κρίσης η ύπαρξη όλων αυτών των επιχειρήσεων είναι ΑΣΤΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ.
·         Να μπει όριο θητείας στους τοπικούς άρχοντες. Δύο θητείες είναι αρκετές να δείξει κάποιος τι αξίζει και το έργο που μπορεί να παράγει. Ο πολιτικός επαγγελματισμός σε τοπικό επίπεδο εκτρέφει αλαζονεία, διαφθορά και διαπλοκή και εμποδίζει κάθε σοβαρό άνθρωπο να ασχοληθεί με τα κοινά.
·         Η όλη διαδικασία εκτέλεσης και παραλαβής των έργων πρέπει να ΑΛΛΑΞΕΙ. Να γίνεται επίβλεψη και παραλαβή των μελετών και έργων ΟΧΙ από το προσωπικό του ίδιου δήμου. Να δημιουργηθούν ανεξάρτητες επιτροπές, μακριά από το περιβάλλον των δημάρχων, με συμμετοχή και ειδικών και των πολιτών με κάποιο τρόπο. Η όλη διαδικασία ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να αναρτάται στο διαδίκτυο. Γενικά να βρούμε τρόπους να χτυπηθούν τα τρωκτικά και η διαπλοκή. Η εκτελεστική εξουσία των ΟΤΑ να ελέγχεται στα ΕΡΓΑ και τις ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ από επιτροπή συμβούλων μη ελεγχόμενη από την πλειοψηφία.
·         Σε κάθε δήμο ίσως είναι αναγκαία η παρουσία ειδικής κρατικής ή μικτής υπηρεσίας ΕΛΕΓΧΟΥ για τα οικονομικά, τα έργα και τις προμήθειες. Ο έλεγχος των οικονομικών, προϋπολογισμού, απολογισμού  κλπ να γίνεται από ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ελεγκτές που θα ορίζουν από κοινού αντιπολίτευση και συμπολίτευση. Σε αντίθετη περίπτωση να υπάρχει αυξημένη πλειοψηφία δημοτικού συμβουλίου.
·         Να σταματήσει για πάντα η βιομηχανία ΕΜΜΕΣΩΝ διορισμών στους δήμους. Καμιά σύμβαση ΕΡΓΟΥ, ορισμένου χρόνου κλπ. Ας γίνουν μετατάξεις αυτών που περισσεύουν. Οι διορισμοί μόνο σε μόνιμες θέσεις μέσω ΑΣΕΠ. Ελαχιστοποίηση μετακλητών και απεγκλωβισμός των ΟΤΑ  από κάθε διαδικασία διορισμού.
·         Σε γενικές γραμμές ο "Καλλικράτης" είναι σωστός. Η συμβολή και η αποφασιστικότητα του κ. Ραγκούση καταλυτική και μπράβο του. Αποτελεί μεγάλη καμπή στην ανάπτυξη της χώρας τη στιγμή μάλιστα που η οικονομική της κατάσταση είναι τραγική και η αφασία των πολιτών μεγαλύτερη. Ο συσχετισμός στην Αυτοδιοίκηση είναι υπέρ των διαπλεγμένων συμφερόντων σε όλα τα επίπεδα πολιτικά και οικονομικά. Σε λίγο, με την ανακοίνωση της γεωγραφίας των δήμων, θα εκδηλωθούν με τον πιο χυδαίο τρόπο. Αν αντέξει η κυβέρνηση τις πιέσεις αυτές,  ίσως έχουμε ελπίδα να ανατραπεί αυτός ο συσχετισμός. Θα δούμε αγωνιζόμενοι!

Σε όσα έρχονται




Ακούω τη Φωνή της
στο ρυθμό της Ταραντέλας.
Αγγίζω την ψυχή της
στο μαζεμένο Πόνο της Ιστορίας.


Εκεί, στα μονοπάτια του Ολύμπου
στα λημέρια του Απόλλωνα.


Κάθε μέρα κομματιάζει την ψυχή μου
η Φωνή της.


Μόνο σαν χορέψεις Πυρρίχιο
Με τους προγόνους σου


Μόνο στο μονοπάτι του Φωτός
αν δοκιμάσεις να περπατήσεις


κομματιάζεται  έτσι η ψυχή σου.


Πώς να μαζέψεις τόσες Πέτρες;


Ούτε ο δυνατός αγέρας που ήρθε
με τόσο Μύρο του Πέλαγου,
να χαϊδεύει γλυκά τις καστανιές
εκεί στις ράχες του Ολύμπου


Ούτε η σιωπή των Θεών
που απλώθηκε πάνω μου


Μπορούν να γιατρέψουν
το Μαζεμένο Πόνο


Της Φωνής της.


Στάθηκα στην άκρη του βράχου
Να δω τουλάχιστο Άσπρο Πανί…
                                                                             29-12-2009


Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

Και το όνομα αυτού Καλλικράτης

Δύσκολο να αναλύσεις την απόπειρα αυτή για τη διοικητική μεταρρύθμιση στη χώρα μας.
       Κάποιος πρέπει να γνωρίζει δύο βασικά πράγματα για να τοποθετηθεί ορθά:
1. Ποια είναι η πραγματικότητα της διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Τ.Α.) στην Ελλάδα σε βάθος.
2. Ποια είναι η πραγματικότητα στον υπόλοιπο κόσμο και κυρίως στην Ε.Ε. 
Θα αναφέρω μερικές παρατηρήσεις σε κρίσιμα ζητήματα του σχεδίου που εκτιμώ οτι θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στην επιτυχία ή όχι αυτής της μεταρύθμισης.
Α. Την θεωρώ την σπουδαιότερη απόπειρα σωστής θεμελίωσης της δημόσιας διοίκησης από την ίδρυση του Ελληνικού κράτους.  Η ουσία της ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ, της ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ  και της ΣΩΣΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ υπηρετείται καλύτερα με αυτό το νομοσχέδιο.
Β. Είναι σοβαρή συμβολή στην πάταξη της ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ και της ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ αρκεί να έχουμε βελτίωση και στους θεσμούς ΕΛΕΓΧΟΥ.
Γ. Αν δεν υπάρξει αντίστοιχη μεταφορά ΠΟΡΩΝ στην ουσία της ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ και ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ όλα μένουν ξύλινα. Να δούμε μόνο μερικούς αριθμούς: Ποιά είναι τα ποσοστά επί των κρατικών δαπανών που διαχειρίζεται η αυτοδιοίκηση γενικά σε χώρες της Ε.Ε.
                 Αυστρία  25 %, Γαλλία 24%,  Ιρλανδία  33%, Σουηδία 53%, Ελλάδα 7% περίπου στις αρχές του 21 αιώνα.
Δ.  Η ύπαρξη ΙΣΧΥΡΩΝ Δήμων είναι βασική προυπόθεση για σωστή λειτουργία, ανάπτυξη και χτύπημα της διαφθοράς. Αυτοί που φοβούνται είναι μόνο αυτοί που θα χάσουν θέσεις και μισθούς. Στην πλειοψηφία τους διεφθαρμένοι και μικροί. Θα είναι αστείο να έχουμε πια μικρούς δήμους  (κάτω των 25000 κατοίκων στην ύπαιθρο και των 150000 σε Αθήνα Θεσσαλονίκη)εκτός των νησιών.
Ε. Δεν αγγίζει το θέμα ΣΩΣΤΟΥ καταμερισμού ΕΞΟΥΣΙΩΝ . Φοβάμαι οτι το ΔΗΜΑΡΧΟΚΕΝΤΡΙΚΟ μοντέλο παραμένει και είναι ΛΑΘΟΣ. Χρειάζεται μεγαλύτερη τόλμη στο θέμα αυτό. Ισχυρές και αποφασιστικές επιτροπές με ασφαλιστικές δικλείδες δημοτικού συμβουλίου., ιδιαίτερες πλειοψηφίες (αυξημένες) σε κρίσιμα θέματα και ανακατανομή αρμοδιοτήτων σε δήμαρχο, δημαρχιακή, επιτροπές και συμβούλιο θα άλλαζαν τη νοοτροπία λήψης αποφάσεων.
ΣΤ. Κάθε χωριό και συνοικία να προσφέρει ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ σε κατοίκους με σύγχρονους, ηλεκρονικούς τρόπους.
Ζ. Να γίνουν απλοί οι τρόποι καταπολέμησης της διαφθοράς. Να μπορεί κάθε πολίτης να απευθύνεται σε νέους θεσμούς ΕΛΕΓΧΟΥ της διοίκησης που θα έχουν τη δύναμη ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ελέγχου σε ΒΑΘΟΣ και απόδοσης ευθυνών σε συγκεκριμένο χρόνο και παραπομπής στη δικαιοσύνη.
Η. Να καταργηθούν ΟΛΕΣ οι ψευτοεπιχειρήσεις που έγιναν εργαλέια διαφθοράς, ρουσφετιού και ασυδοσίας. Ήδη αυτό επιτυγχάνεται μερικώς με τη μείωση του αριθμού των δήμων.
     Σε γενικές γραμμές ο "Καλλικράτης" είναι σωστός. Η συμβολή και η αποφασιστικότητα του κ. Ραγκούση καταλυτική και μπράβο του. Αποτελεί μεγάλη καμπή στην ανάπτυξη της χώρας τη στιγμή μάλιστα που η οικονομική της κατάσταση είναι τραγική και η αφασία των πολιτών μεγαλύτερη. Ο συσχετισμός στην Αυτοδιοίκηση είναι υπέρ των διαπλεκομένων συμφερόντων σε όλα τα επίπεδα πολιτικά και οικονομικά. Ίσως έχουμε ελπίδα να ανατραπεί έτσι. Θα δούμε αγωνιζόμενοι!


Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

Από τα Παιδιά του Ανέμου




Η συντροφιά της θάλασσας είναι το ακρογιάλι

και στ' ακρογιάλι συντροφιά πεύκα πράσινα πεύκα.

Η συντροφιά στη νιότη μου τα πράσινα σου μάτια

και στη ματιά σου συντροφιά αστέρι κρυμμέν' αστέρι


Λίγο πιο κει, λίγο πιο δω
οι δρόμοι πάλ' είναι άδειοι
γιατί ΄ναι άδεια η καρδιά
π' αλόγιστα προσμένει.


Τώρα δεν έχεις να πιαστείς στο κύμα στ΄ ακρογιάλι
μήτε θα ξαναδείς ποτέ τα πράσινά της μάτια.
Όλα τα πήρε ο άνεμος που χάιδευε τη μορφή της
σκύψε ζεστά και κράτησε το δάκρυ απ’ τ΄ ακρογιάλι..